Hverdagsglæde kan findes alle steder! Det handler om at vælge det til.

Jeg kan have ”sorte” dage lige som alle andre. De der dage, hvor glæden er svær at finde og hvor jeg allerhelst vil blive under dynen og lade dagen passere. Det gjorde jeg i en periode, da jeg var ung. Lod ”det sorte” tage over og vinde. I dag, hvor jeg er 44 år, ved jeg, at ”det sorte” har en plads i mit liv – i alles liv i større eller mindre grad og det er helt ok. Jeg ved også, at der kan findes gode ting i melankolien og på en øv-dag. Helt klichéagtigt, kan man jo mærke at når så lyset kommer igen efter en ”sort stund”, ja så mærkes det bare dobbelt så dejligt, fordi man lige har været et sted, hvor lyset føltes helt væk.

Nå, men det her skulle ikke handle om de ”sorte dage”! Men vi må huske på, at glæden ikke altid kommer spontant og af sig selv. Det sker indimellem og det er fantastisk! For mig er det en spontan kærlighedserklæring fra dem, jeg holder af. Spontane beskeder fra MOT-coaches og MOT-elever, der vil fortælle om en dejlig oplevelse, de har haft med MOT. En kompliment, et smil, et kram, en Snap … Men jeg kan jo ikke gå og vente på, at glæden kommer til mig, så for at finde hverdagsglæden – især på de ”sorte dage”, skal jeg gøre en indsats. Jeg skal opsøge glæden og finde modet til at give glæde til andre, så den reflekteres og kommer tilbage til mig. Det kan lyde svært, men det er faktisk ret simpelt. Det sværeste er at finde modet til det og kaste sig ud i det og være ligeglade med, hvad andre tænker. Men det kan trænes op præcis som en muskel! Her er mine simple og småskøre ideer til at søge glæden hos andre – og hos dig selv – i hverdagssituationer:

  • Smil til så mange, du kan! Det er svært ikke at smile tilbage, hvis du er vedholden!
  • Find en glad sang og syng med så højt, du kan! Hvis du er, som jeg, kan du tilføje hårbørste som mikrofon og forestille dig at du står på en kæmpe scene foran spejlet (jeg er som oftest alene hjemme, når jeg ”holder koncert”).
  • Ring til en, du ikke har talt med i et stykke tid og stil spørgsmål til vedkommende. Lad det handle om ham/hende og så skal du bare mærke, hvilken følelse, du får indeni. Det behøver kun at tage 5-10 minutter.
  • Investér 5 minutter på arbejdet eller skolen til at gå i dialog med en, der har brug for kontakten og følelsen af at blive set. Dét betyder en verden for den, du går til og den glædesfølelse er stærk for jer begge! En tillægsgave ved denne her, er at man får skabt nogle nye relationer, man ikke lige så komme. I går på kontoret, så jeg at der var en ny kok i køkkenet, der hjalp til. Jeg havde ærlig talt megatravlt, men jeg kunne genkende ham fra et program på TV, hvor han udtalte sig åbent og ærligt om angst. Jeg husker, at jeg tænkte ”wauu, sikke en rollemodel”. Jeg nåede helt op på mit kontor, inden jeg sagde til mig selv: Stina, du må ikke have for travlt til at misse en sådan chance for at anerkende et andet menneske! Så jeg gik ned i kantinen igen og fandt ham, gav ham hånden og roste ham for hans mod! Vi talte sammen i 15 minutter og fik grinet og udvekslet anekdoter fra vores liv. Jeg ser ham måske aldrig igen, men jeg vil huske de 15 minutter og glæden fra samtalen sad i mig resten af dagen!
  • Skab glæde i køen i supermarkedet! Er der noget mere kedeligt end at stå i kø… Jeg udfordrer gerne kassemedarbejderen med en lille konkurrence. Hvis jeg kan nå at pakke mine varer i pose hurtigere end han/hun kan scanne varerne, vinder jeg. Hvis ikke, vinder de. Dét er altså sjovt! Jeg har et par kassemedarbejdere i min lokale Rema 1000, der genkender mig nu og som begynder at ”nedstirre” mig inden konkurrencen er ”on”. Vi har en fest med det og det skaber smil, undren, grin og ja, måske også lidt irritation hos nogle i køen, men pyt med det. Har vi glædet én, har vi gjort en forskel for den ene.

Glædelig MOD til at glæde dag til jer alle

Stina 

Leder for Kerneaktivitet

MOT Danmark