MOT-historien

MOT blev grundlagt af norske top atleter med en passion for at styrke unges mod. Det startede med en passion og en drøm. En passion for mennesket. En drøm om de olympiske lege. Derefter kom en ide.

En magisk historie

Initiativet blev taget efter VinterOL i Norge I 1994. De to olympiske skøjteløbere, Atle Vårvik og Johann Olav Koss, ville mindske de sociale udfordringer i samfundet ved at implementere holdninger og adfærd blandt unge, der gjorde dem i stand til bedre at kunne vise omsorg for hinanden og træffe bevidste valg.  

En dokumentarvideo om MOT's historie til og med 2019.

Research og test perioden i 1994–1996 og kalender-projektet “Norske Top Atleter Mod Stoffer” var forløberne til MOT. Målet var at styrke unges bevidsthed og selvværd. Kalenderen blev distribueret til alle klasser i udskolingen i Norge med en besked til de unge fra de norske top atleter om at vise omsorg for hinanden og træffe bevidste valg. Responsen fra skolerne og sportsklubberne og virksomhederne var overvældende.

Arbejdet med at konkretisere MOT filosofien startede i 1994. Ideen var at udarbejde en filosofi der kunne mindske sociale udfordringer i samfundet og hjælpe unge med at mestre livet på bedst mulig måde. Der blev kigget på faktorer for hvorfor top atleter kunne opnå deres ønskede resultater og hvorfor nogle kriminelle kunne forlade deres negative løbebaner. Mange fælles faktorer blev fundet, og de udgjorde vigtige elementer i udviklingen af MOT filosofien.

De første test og møder med de unge i klasseværelserne skete også i 1994. De første møder var med indskoling og mellemtrin i 1994 og med udskolingen i 1995.   

MOT blev grundlagt som en non-profit og såvel religiøst og politisk uafhængig organisation under VM i de nordiske skidiscipliner i Norge i 1997. De første MOT coaches blev uddannet i juni-august 1997,  og i oktober 1997 fik unge i udskolingen fornøjelsen af de første MOT moduler i klasseværelserne. Med den konceptuelle tilgang lavede MOT hurtigt samarbejde med skoler og kommuner over hele Norge.  

Siden 1994 har Atle og Sigrun Vårvik været i førersædet for udvikling og implementering af MOT konceptet og brand. De har også været ansvarlige for at sprede MOT til andre lande. I 2008 blev SydAfrika det første land udenfor Norge til at indgå et samarbejde med MOT. I dag bliver MOTs life skills koncept, der består af 5 MOT programmer, brugt af skoler og kommuner over hele verden. MOT har organisationer i Europa, Afrika, Asien og Amerika.

Tidslinje

Se centrale hændelser i MOT historien år for år

Se tidslinje

MOT Danmarks historie

Se MOT Danmarks historie

Se historie