Meny
Meny

MOT-filosofien

Kort fortalt

Ungdomstiden er en periode med identitetsskabelse. MOT har udviklet sin egen filosofi for, at hjælpe de unge bedst muligt i denne periode. MOT kan hjælpe de unge til at blive mere bevidste, modige og se sig selv i en større sammenhæng.

MOTs filosofi består af to hovedelementer: MOTs værdier og MOTs principper

MOTs værdier

 • Mod til at leve
 • Mod til at vise omsorg
 • Mod til at sige nej

MOTs principper

 • Arbejde på forkant
 • Se hele mennesket
 • Forstærke det positive
 • Bruge ansvarlige kulturbyggere til at inkludere andre

MOTs filosofi er inspireret af MOTs antagelser, som er:

 • Mod er menneskets vigtigste egenskab
 • Mennesket er skrøbeligt og sårbart – og et produkt af sin opvækst og omgivelser
 • Mennesket er robust og modstandsdygtigt – og kan bestemme sin egen fremtid uafhængigt af sin fortid

Uddybning af MOTs principper

At arbejde på forkant er, at ”arbejde oppe på broen og ikke nede i floden” (se illustration). Ved at bygge ungdomsmiljøer og lokalsamfund op med et fundament af gode og sunde holdninger og værdier, forebygger vi negativ adfærd.

Brua

Se hele mennesket er at se mennesket i et holistisk individ-, miljø- og årsagsorienteret perspektiv. Vi søger at forstå, hvorfor vi gør som vi gør. Hav i baghovedet at mennesket er skrøbeligt og sårbart – og et produkt af sin opvækst og omgivelser. Men husk ligeledes på, at mennesker har en robust og modstandsdygtig side. Det betyder at alle kan bestemme sin egen fremtid uafhængigt af fortiden.  Alle gør, hvad de har lært – på godt og ondt. Men vi kan alle beslutte os for at lære noget nyt.

”Det er af stor betydning, at behandle hvert menneske efter dets natur og temperament” – Sokrates

Forstærke det positive er at bruge ”lommelygten”. Lommelygten lyser på det, der er godt hos andre og på det, der er godt hos os selv. Den lyser på det, som er det gode i alle situationer og på det, som er det gode i vores fortid.

”Mørke kan aldrig fordrive mørke, det kan kun lys” – Martin Luther King

bttt

Bruge ansvarlige kulturbyggere til at inkludere andre er, at ansvarliggøre positive rollemodeller. Effekten af rollemodeller er enorm. Vi gør ofte det ”vigtige” som andre gør. Et billede på dette er MOTs Satellitbane, hvor Stinky og Ninni (fra mummi-troldene) er uden for, og de mest ansvarlige sørger for at få dem med i fællesskabet.

Tragedien i verden er ikke grusomheden fra de onde mennesker, men stilheden og ligegyldigheden fra de gode” – Martin Luther King

MOTs filosofi er udviklet af Atle Vårvik i samarbejde med mennesker, der både har praktisk livserfaring og videnskabelige kompetencer.

MOT filosofien såede sine første frø i 1977 og inspirationen var og har hele tiden været, at udvikle en livsfilosofi baseret på værdier. En filosofi, der kan:

 • hjælpe unge mennesker til at føle sig trygge og værdifulde
 • opmuntre til at tænke selv og træffe bevidste valg
 • opfordre til at tage vare på egne evner og talenter
 • bevidstgøre de unges støttespillere om, hvor vigtige de er for børn og unge
 • muliggøre et fundament for et positivt samfundsliv og miljø, hvor vi viser os selv og hinanden omsorg ved at tage vare på hinanden

Del denne artikel

Til toppen

Persondataforordning

Persondataforordningen handler om, hvordan denne hjemmeside samler  og bruger information om besøgende. Erklæringen indeholder information du har krav på, når der indsamles oplysninger fra vores hjemmeside (jf.Persondataloven), og generel information om hvordan vi behandler personoplysninger (jf.Persondataloven). Juridisk ejer af hjemmesiden er behandlingsansvarlig for organisationens behandling af personoplysninger. Det er frivilligt for de som besøger hjemmesiden at opgive personoplysninger i forbindelse med tjenester som at modtage nyhedsbrev og benytte info-tjenesten. Behandlingsgrundlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre andet er nævnt.

1. Webanalyse og cookies

Som en vigtig del af arbejdet med at lave en brugervenlig hjemmeside, ser vi på brugsmønsteret for de som besøger hjemmesiden. Til at analysere informationen, bruger vi analyseværktøjet Google Analytics. Google Analytics bruger cookies (små tekstfiler som hjemmesiden lagrer på brugerens computer), som registrerer brugernes IP-adresse, og som giver information om den enkelte brugers bevægelser på siden. Eksempler på hvad statistikken giver os svar på er; hvor mange som besøger de forskellige undersider, hvor længe besøget varer, hvilke hjemmesider brugerne kommer fra og hvilke browsere som benyttes. Ingen cookies gør at vi kan knytte information om din brug af hjemmesiden til dig som privatperson. Informationen som samles ind af Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Indsamlede oplysninger er underlagt Googles retningslinjer for persondata. En IP-adresse er defineret som en personoplysning fordi den kan spores tilbage til en bestemt computer og dermed til en privatperson. Vi bruger Google Analytics´ sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informationen lagres og bearbejdes af Google. Dermed kan den lagrede IP-adressen ikke bruges til at identificere den enkelte bruger.

2. Søgning

Hvis browseren har søgefunktion så lagrer Google information om hvilke søgeord brugerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er at gøre vores informationsflow bedre. Brugsmønsteret for søgning lagres i aggregeret form. Det er kun søgeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre oplysninger om brugerne, så som IP-adresser.

3. Info-tjenesten

Funktionen "Del med andre" kan bruges til at videresende links til hjemmesiden pr email, eller til at dele indhold på sociale netfora. Oplysninger om deling logges ikke hos os, men bruges kun der hvor der linkes til – netforum eller mail. Vi kan imidlertid ikke garantere at diverse netfora ikke logger disse oplysninger. Alle disse tjenester bør derfor bruges med forsigtighed. Dersom du benytter email-funktionen, bruger vi kun den oplyste email-adresse til at sende link videre uden nogen form for lagring.

4. Nyhedsbrev

Hjemmesiden kan sende nyhedsbrev ud via email hvis du har registreret dig til at modtage dette. For at vi skal kunne sende email må du registrere en emailadresse. Mailchimp er databehandler for nyhedsbrevet. Emailadressen lagres i sin egen database, deles ikke med andre og slettes når du framelder igen. Emailadressen slettes også hvis vi får tilbagemelding om, at den ikke er aktiv.

5. Kontakt info

Hjemmesiden har «Kontaktinformation». Dette skema er tilgængeliggjort for besøgende for at udføre den opgaver den er tiltænkt. Kontaktskemaet er for at besøgende enkeltvis kan sende en besked til hjemmesidens kontaktperson. Vi beder da om navnet på afsender og kontaktinformation til denne. Personoplysninger vi modtager bliver ikke benyttet til andre formål end at svare på henvendelsen. Skemaet sendes som email via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele afsendelsen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellem 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som bliver opbevaret før afsendelsen bliver slettet efter 30 dage. Årsagen til denne lagringen er til at bekræfte om emails bliver videresendt til rette modtager. Når emailen er modtaget af modtager så er det op til modtager at afgøre behandlingen af emailen.

6. Side- og tjenestefunktionalitet

Der bliver brugt cookies i drift og præsentation af data fra hjemmesider/browsere. Disse cookies kan indeholde information om sprogkode for sprog valgt af brugeren. Det kan være cookies med information, som støtter om belastning af systemet således at alle brugere bliver sikret den bedst mulige oplevelse. Ved tjenester som kræver log-in eller søgninger kan der bruges cookies som sikrer at tjenesten præsenterer data til rette modtager.

7. Hvordan håndtere cookies i din browser

På din browsers hjemmeside kan du indhente information, om hvordan du indsstiller browseren til at godtage/afvise cookies, og få tips til sikrere brug af internettet.